Mustepatruunahuijaus

Tää mun blogini alkaa olla pikkuhiljaa maan monipuolisin multimediapläjäys.
On tekniikkaa, kolumneja, reissureportaasheja, reseptejä, (tain no ainakin yksi) sekä jiiänneetä.
Nyt tulee myös kulutuskriittistä asiaa.

Jos olette menossa joskus ostamaan valokuvatulostinta ja myyjä suosittelee epsonia, niin lyökää heti!
Ei mitään empimisiä. Heti lyöttä, ja mieluiten sillä epsonilla. 

Tarvitsin nimittäin tuossa kesällä moisen monitoimikoneen ja lukuisia arvosteluja netissä kahlanneena päädyin Epsoniin. Semminkin kun moinen oli kaupungin alueella tarjouksessa.
No ensimmäinen kappale ei lähtenyt päälle ollenkaan, mikä meni maanantaikappaleen piikkiin. Sattuuhan noita. Parin päivän kalibroinnin ja ajurihässäkän jälkeen, sainkin koneesta ulos aivan erinomaista valokuvatulostetta. Vähänhän tuo haltuunottoperiodi tuli kalliiksi, kun siihen meni yksi satsi värimustepatruunoita alá 45€/paketti.
Hämmennys oli suuri, kun meinasin seuraavana päivänä printata ihan vain tekstiä, muttei kone inahtanutkaan.
Kovalla googlailemisella selvisi, ettei vehje tulosta mustaa tekstiä käyttämällä sitä mustaa mustetta sisältävää mustepatruunaa, vaan se tuotetaan väripatruunoilla, joista yksi oli siis tyhjänä. 

Että semmoinen kusetus. 

Noh, Helsingistä löysin bulkkimustepatruunoita myyvän liikkeen, jossa surkuttelivat kohtaloani ja tuumasivat, että epsonit on viheliäisimpiä kaikista printtereistä. Musteita syövät ihan älyttömästi ja heidän kasettinsa ovat tosi pieniä. Lisäksi kuulemma juuri Epson on lanseerannut aikoinaan sen printtereiden laskuripiirin, joka tekee tietyn printtimäärän jälkeen koneesta käyttökelvottoman.
Että semmonenkin kusetus.
Heillä oli myynnissä sitten niitä bulkkipatruunoita, joissa lupasivat olevan kolme kertaa enemmän mustetta ja ihan samat pigmentit, kuin alkuperäisissä. Ja halvemmalla.
Jännästi kaikista valokuvista tuli joko sinisiä, tai punaisia, riippuen kalibroinnista.
Että semmosta kusetusta.

Niin ja koneen myynyt myyjä kertoi mulle, että mustetta on näppärä ostaa, kun katsoo vaan että paketissa on ketun kuva, mikä indikoi oikeaa patruunamallia, ko tulostimeen.
Noh, eilen kävin ostamaan taas yhden punaisen mustepatruunan, jotka tuntuvat menevän hetkessä.
Kotona sitten tämä viidentoista euron patruuna koneeseen kiinni, mutteihän se sovikkaan. Ei saatana, siinä onkin joku muu vastaavan näköinen elikko. 
Tän olis voinu ehkä tehdä vielä vähän hämäävämmin, muttei paljoa.
Että semmosta...

Sittenpä rupesikin kiinnostamaan, että mikä ihme siinä patruunassa voi maksaa niin paljon ja miten se voi tyhjentyä niin nopeasti? Ihan kohtalaisen kokoinen muovisäiliö kuitenkin.
Otin ja purin sen suurella vaivalla auki ja voihan fiddu mikä ylläri pylläri! Siitä säiliöstä suurin osa on tyhjää täynnä. Musteelle varattu tila vie noin viidesosan alasta. Kyllähän minä nyt arvasin, ettei se täynnä mustetta ole, että hyvä kun puolillaan on säiliö, mutta sehän on käytännössä lähes tyhjä!Ja ihan kuin se ei olisi riittävän kieroa, kone rupeaa hyvissä ajoin herjaamaan, että muste on lopussa ja säiliö tulee vaihtaman. 
Sen jälkeen sillä tulostaa vielä useita kymppikuvia ja moniaita tekstiarkkeja, jos ei siitä ärsyttävästä huomauttelusta välitä, vaan vetää säiliön tappiin.

Olen kyllä jo tottunut siihen, että kuluttajia huijataan vähän joka käänteessä ja hölmöydestä sakotetaan ankarimman mukaan, mutta tämähän on jo ryöstö!

Kävin muuten äsken kiertämässä läpi kaikki Tampereen keskustan kaupat, löytääkseni yhden ketunkuvalla varustetun punaisen mustekasetin. Jokaisessa liikkeessä oli tarjolla ainoastaan paketteja, joissa oli kaikki musteet. On kuulemma tilaustavaraa yksittäispaketit. 
Enkä varmasti osta kaikkia patruunoita kerralla. 
Noita mustia säiliöitä on nimittäin tuossa pöytälaatikossa jo useampia tyhjänpanttina!

Jos tämä dokkari on vielä katsomatta, niin suosittelen hyvin lämpimästi, vaikka aika hyytävää onkin meno:

Ykkösdokumentti: Hehkulamppuhuijaus from Nettivideot on Vimeo.

Kommentit

 1. Arttu Hiltunen23.1.2013 12.13

  Itse olen tottunut jo teettämään valokuvani liikkeessä, koska se on sitten kuitenkin halvempaa kuin noiden kotikoneiden kanssa puljaaminen. Joku muu saa murehtia musteista, kalibroinneista ja muista. Paperikin on parempaa.

  Se ei toki yhtään vähennä vitutusta turhakkeen ostamisesta ja säätämiseen tuhlatusta ajasta ja rahasta.

  VastaaPoista
 2. Se kieltämättä on fiksua, mutta ajatustasolla on mukavaa voida printata oma kuvansa aina tarpeen vaatiessa ja experimentoida eri paperilaaduilla etc...
  Ja olisihan se teknisesti mahdollista, ja helppo tehdä helpoksi, mutta valmistajien intresseihin se ei näemmä sovi.

  VastaaPoista
 3. Joskus kuulemma oli halvempaa ostaa printteri (ja mukana tulevat mustekasetit) kuin ostaa lisää mustetta. Jotkut kai jopa tekivät niin. Totuuden nimissä on kuitenkin sanottava, että noissa mukana tulevissa musteissa ei käsittääkseni ole niin paljon sisällä kuin erikseen ostettavissa. Perseestä se silti on.

  Oletko ajatellut värilaseria? Alkavat olla aika halpoja.
  Resoluutio on toki heikompi.

  VastaaPoista
 4. Laseri olis muuten kurko, mutta esim. cansonin paperit ei moisella tsydeemillä futaa.

  VastaaPoista
 5. Suosittelen jotain vähän laadukkaampaa mustesuihkua. Nuo alle satasen vermeet ovat kyllä ihan karmivan huonoja merkistä riippumatta. Huono kuvanlaatu, pienisäiliöiset kasetit ja kestää käyttöä noin vuoden. Valitettavasti.

  VastaaPoista
 6. Suosittelen jotain vähän laadukkaampaa mustesuihkua. Nuo alle satasen vermeet ovat kyllä ihan karmivan huonoja merkistä riippumatta. Huono kuvanlaatu, pienisäiliöiset kasetit ja kestää käyttöä noin vuoden. Valitettavasti.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit