Homma putkeen

Viikko sitten lupasin editeerata tubetrappien rakenteluveideon katselukuntoon. Noh nyssois valmis.

Enpä oo ennen videota juuri leikannutkaan ja siltä se myös näyttää. Sen verran hauskaa puuhaa se kuitennii oli, ettei jääne vimeiseksi. Puhesoundi on mitä on, koska löysin ulkoisen mikrofonin erään muuttolaatikon pohjalta vasta toissapäivänä, mutta kyllä siitä selvän saapi.

Mittaustuloksia joutuu odottamaan vielä ensviikkoon, koska kustilla on nykyään ilmeisesti ykspyöränen, eikä Hra Virtalähteen yliystävällisesti postittama mittamikki ole vieläkään saapunut toimipaikkaani.

Ja tässä vähän luita lihan sisään, jonka bongasin vasta putkien teon jälkeen. Vielä kun osaisi hyödyntää teoriaa käytännössä: Artikkeli aiheesta.

Kommentit

 1. Osaatko vääntää rautalankaa meille asiaa tuntemattomille, että mitä noilla putkilla oikein tarkalleen ottaen tehdään.

  VastaaPoista
 2. Niillä olis tarkotus hillitä huoneresonansseja. Tässä tapauksessa bassohuminoita, joita tuppaa kertymään nurkkiin pyörimään.

  VastaaPoista
 3. Joo ei kerro vielä tarpeeksi.

  VastaaPoista
 4. Sittenpä aihe taitaa olla sulle vähän ohi sektorin.
  Eikä ihme, myönnän auliisti, että tää on tällasta audionörttihifistelyä.

  VastaaPoista
 5. En tiedä putkiesi tarkkaa sijaintia mutta kirjoitan silti. Absorptio toimii parhaiten hiukkasnopeuden maksimikohdassa, joka löytyy 1/4 aallonpituuden päästä huoneen seinästä. Hiukkasnopeuden minimi on seinäpinnan kohdalla, jossa taas on paineen maksimi. Hiukkasnopeuden maksi on paineen maksimin ja minimin välissä, jossa hiukkaset liikkuu pyrkiessään tasoittamaan paine-eroa. Sijoittamalla putkia hieman irti kulmasta saavutat matalampien taajuuksien paremman absorption. Huonedimensioita tarkkailemalla voit laskea leveys/pituus suuntaiset moodit ja koittaa pureutua niihin. Pidemmän sivun suuntaisesti saatat haluta tuoda putkea enemmän irti seinästä kuin lyhyemmän sivun suuntaisesti.

  Mittauksia odotellessa.

  terveisin, Ilkka H.

  VastaaPoista
 6. Tattista ilkka. Itseasiassa mä ihan mutulla ja mittarilla totesin, että noi tuottaa parhaan tuloksen just puoli metriä ulkona nurkista. Nyt selvisi myös, miksi. Kiitos sinun!
  Mitä luin linkissä olevan artikkelin tubetrappien toimintaperiaatteesta, pitäis ne nimenomaan sijoittaa paineen maksimikohtiin. Mutta ilmeisesti jotain jäi moisten kostruktioista ymmärtämättä, koska nää toimii just enemmänkin perinteisten basstrappien tapaan, kuin... noh miten tubetrapit nyt oikeasti toimiskaan. Jotain akustista jousta jne... :D

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit