perjantaina, tammikuuta 18, 2008

Technique läpändeeras

Ensiksi

Ilmoitusluonteisena asiana: Laps on syntynyt meille. Riemuin veisatkaa!

Ja toisekseenkin...

Tästä seuraavastakin plutkujen pojasta on tulossa potra. Sitä on kovasti auttanut mm. sellainen seikka, että äänityksistä vastuussa ollut henkilö tiesi mitä teki ja paneutui asiaansa. Ei tarvitse nääs sitten miksaustilanteessa ryhtyä pelastelemaan vähän sinnepäin olevia raitoja.

Hehkuttaisin tässä vielä muutamaa riemukasta laitetta, jotka ovat helpottaneet kummasti lämpöisenpörröisää luomuvoittoisen analogisoundin loihtimista. Se mikä ei yllättäne ketään on seikka, että nuo laitteet ovat tuttuja vuosikymmenien ja megalevytysten takaa ja nämä ovat top vitoseen laitettuina:
Fairchildin kompressori. Harvinaista herkkua. Erittäin retro ja äärimmäisen kallis peli, mikäli moisen jostain edes sattuisi löytämään. Puhutaan ´bout neljästäkymmenestä tonnista. Tämän kun heittää rumpuryhmään, niin avot! Siinä on jotain miljardi muuntajaa ja kilkettä, jotka lämmittävät soundin ja ryhdistävät yleisilmettä, vaikkei sillä mitään edes kompressoisi.

Toinen ihku kilke on SSL -E sarjan mikserikanavat. Käytössä melkein joka raidalla. Päheän tiukka Eq, joka taipuu mihin tahansa materiaalille kohtalaisen loistavasti. Geitti, on parasta mitä löytyy ja kompurakin on oikein mainio.

Samassa sarjassa painii myös Neven 88-sarjan kanavalohko. Tää on pelastanut mm. vokaaliraidat, sekä torvistemmat jotka muista poiketen oli äänitetty puhtaan digitaalisen signaaliketjun läpi, toisin kuin muut kanavat, jotka kulkivat mm. Tridentin mikserin ja kelanauhan kautta. Tämä on SSL:stä poiketen taas muhevan pyöreäsoundinen vehjes, jolla ei saa tehtyä ikävää soundia sitten millään.
Jos SSL. on Toto, niin Neve on Led Zeppelin.

Neljäntenä nostaisin esiin EMT:n pleittikaiun. Niille joille käsite on outo: kyseessä on noin 2 x 1.5m laatikkoon pakattu suuri metallilevy, joka on reunoiltaan kiristetty jousilla todella tiukalle. No tähän levyyn syötetään toisesta päästä äänisignaalia, joka panee levyn värähtelemään ja toisessa päässä tämä värinä taas poimitaan ja palautetaan musiikin sekaan. Avot meillä on messevän ihku kaiku! Tämäkin keksintö on vanha kuin taivas, mutta kummasti se puolustaa paikkaansa, vaikka digitaalitekniikka on mahdollistanut tilojen mallinnuksen aina pintamateriaaleista lähtien. Mikään ei mulahda miksukseen niin mukavasti, kuin pleittikaiku!

Listan viimeinen vekotin taas on Logicin oma konvoluutiokaiku. Tämä on purkki, joka toistaa jo olemassa olevien tilojen tms. akustiikkaa. Eli käytännössä voisin tulla sun olohuoneesees äänilähteen, kaiuttimen ja mikrofonin kanssa ja taltioida olkkarisi akustiikan! Toki voin käydä nappaamassa myös sibeliustalon, tai vaikka sen eduskuntatönön edessä olevan kuopan akustiset suureet. Auttaa nimittäin melkolailla kovasti eri instrumenttien tila-sijoittelua. Esim. kitarakanavien huoneeseen sijoittelu muuttuu ihmeen tarkaksi, kun akustiikan voi panna kohdilleen jälkikäteen!

Yhdistävä tekijä näille kaikille purnukoille on iso ja lämmin soundi, laatu ja käytettävyys.
Sekä tietenkin se, että nämä kaikki löytyvät digitaalisesti mallinnettuina. Ei enää hapettuneita osia ja epävarmoja laitteita, joiden jokainen yksilö poikkeaa toisistaan.
Myös se on mahtavaa, että jos haluat palata miksauksen pariin jälkikäteen, niin sinun ei tarvihe kytkeä jokaista kilkettä uudelleen kanaviinsa. Painat vain load nappulaa.
Myös ziljoonakertainen hinta/laatusuhde koukuttaa.
Puristien on vaikea uskoa, mihin nämä vehkeet tänä pänä yltävät, mutta aika moni (kaikki) ovat uskoneet kun kerran ovat päässeet itse toteamaan.
Tässäkin vanha äänityöläisten viisaus pitää paikkansa:

Jos se kuulostaa hyvältä, se on hyvä.6 kommenttia:

 1. EMT 140: 2.4 meters long by 1.2 meters high and weighing in at 270 kilograms! :)

  VastaaPoista
 2. :D And sounds like a... Huge!

  VastaaPoista
 3. Hittilästä löytyy muistaakseni aito ja toimiva jos kiinnostaa...

  VastaaPoista
 4. Juu onhan noita Suomenmaassa ihan kivasti. Finnvoxin kuparipleitti on varsinkin ihan kingi!

  VastaaPoista
 5. Nonii Jasse! Piti ihan tulla tänne kyseenomaiseen blogiin sanomaan kiitokset. Jäbä sai mut loistamaan tolla plutskujen kiekolla! Thumbs up! Hyvää duunia!

  VastaaPoista
 6. Kiitos itselles. Helppo duunaa hyvistä lähtökohdista.

  VastaaPoista