keskiviikkona, lokakuuta 03, 2007

Lelu de Luxxuss Part:Qvantrillion

Tai se mikään lelu ole, vaan työkalu, tai noo on sillä kyllä kiva leikkiä.
Sain vihdoinkin monien mutkien kautta Reaktorin koneelleni. Ette usko miten paljon säätöä vaatii hoitaa softaa silleen, että ostaa vähän vanhemman/riisutumman version, johon sitten hommaa halpoja päivityksiä, saadakseen uusimman version vähän halvemmalla. On meinaan NI:n asiakastuki jotain käsittämättömän surkeaa. Meilasin heille viisi kertaa heidän kusemastaan asiasta, saaden yhden vastauksen, koskien ihan eri asiaa ja bonarina sähköpostini täyteen mainoksiaan. Prkle!!!
No itse softasta: Se on siis modulaarinen syntikka/efektityöympäristöohjelma, jolla voi periaatteessa (ja käytännössä) rakentaa millaisen äänigeneraattorin, tai efektilaitteen ikinä haluaakin, tai ei halua, mutta silti voi. Samalla se on yksi hienoimmista tietokonepeleistä kuunaan.

Modulaarisuushan tarkoittaa siis, että kaikki vehkeet rakennetaan perus yksiköistä, joita sitten muodostuu kokonaisuus. Esimerkiksi, jos elävässä elämässä haluaisit rakentaa yksinkertaisen syntetisaattorin, josta kuuluu surinaa, niin ensin pyydystäisit kärpäsen tulitikkulaatikkoon, joka surisee taukoamatta. (Oskillaattori) Sitten tarvitset laitteen, joka kertoo kärpäselle, että räpyttelee lujempaa tai hitaampaa, sen mukaan, mitä kosketinta painetaan, jotta saadaan haluttu sävelkorkeus, sekä laite, joka päästää surinaa läpi vain sitä kosketinta painettaessa. Muutenhan kärpänen surisee taukoamatta. Sitten meillä on vielä paperikuppi, niinkuin lasten lankapuhelimissa, johon vedetään lanka tikkuaskista ja saadaan näin ääni kuuluville.
Tämän periaatteen pohjalle rakentuu hyvin pitkälti kaikki perus-syntetisoijat. Oskillaattoreita vain on tsiljoona erillaista (ötökkää ja matkijalintua) väliin voi tukkia erillaisia filttereitä ja suotimia, säröjä, kohinageneraattoreita ja ties mitä.

Tämän parissa ei ole tekkiskästä puutetta. Ihmeellisiä soundeja on tullut luotua.
Esimerkiksi Täältä löytyvän, Moist-nimisen kappaleeni korinat ja rytmimaailma on luotu ko. softalla.

Kuvassa on perinteisempi versio aiheesta, eli Moog modular syntetisaattori kuuskeetluvun puolesta välistä. Tollasta kun kytket muutaman tunnin, niin voit saada vaikka kuinka hienon urahduksen. Niin että lähelle on tultu, sitten ensimmäisten syntetisaattoreiden!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti