Pannaanpas soppaan pippuri...

Musiikin valmistusprosessia on monesti helpointa kuvailla kokkaustermeillä.
Itseasiassa melkein mitä tahansa luovaa toimintaa voi näppärästi selittää
ruoanlaiton termein. Safkapuoli kun on monilla huomattavasti paremmin hallussa,
kuin nyt esimerkiksi musiikkiteknologinen termistö.
Vai kumpi sinulle aukeaa paremmin?

"Kompressoit kuuden ratiolla dynamiikkaa noin150ms attac/350ms release säädöillä
äläkä säästele tresholdia"
Vai
"Kastiketta keitetään kokoon miedolla lämmöllä, kunnes noin puolet nesteistä on haihtunut."

Kummassakin, niin kokkauksessa kuin musiikissakin, on kyse samoista perus asioista.
Raaka aineet on kaiken A ja O. Ihminen on kohta lentämässä Marsiin, eikä paskasta saa vieläkään konvehtia. Kumma juttu.

-Otetaan siis hyvä melodialinja.
-Lisätään tuoreet biitit ja bassot. Arrataan aineet keskenään ja nakataan sekaan mm. perkussiot, rytmikitarat ja ns. kuorrutus soundit, jotka tuovat makua keitokseen ja sitovat ainekset yhteen.
-Kypsytellään aineksia asiaan kuuluvalla hartaudella.
-Maistetaan ja siirrytään miksausvaiheeseen maustamaan biisiä.
-Jos Raaka-aineet ja arraus on tässä vaiheessa kunnossa, niin mausteita ei välttämättä edes tarvita. Tarkastetaan ehkä jotta suolaa on riittävästi tms.

Nykyajan crosskitchen henkeen kuuluu toisaalta usein sopan voimallinen maustaminen, jolla pyritään useimmin peittämään ns. "astian maku"
Miksaus ja masterointi vaiheessa pääosassa ovat mm. hauduttaminen (kompressointi)
ja maustaminen (ekvalisointi) jonka tärkeimmät mausteet ovat karkeasti jaotellen:
Sokeri, (basso) Suola, (keskiäänet) Pippurit, (ylä-keskiäänet) ja chili sekä sitruunahapot. (diskantti) Kokemuksen karttuessa sekaan heitellään fiiliksen ja genren mukaan eksoottisempia mausteita kuten currya, (näätäkin on lukemattomia ja kaikki sävyiltään erillaisia.) kuminaa,
yrttejä jne. jne... vain taivas on rajana...




Kommentit

Suositut tekstit