Kännykät ja desibelimittaus

Ei ole ihan yksi tai kaksi kertaa, kun minulle tai kollegalle on tullut yleisön edustaja kertoilemaan vähän faktoja aiheuttamastamme metelistä.

Viimeksi kesällä joku turakainen tulee tanssilavalla huutamaan naama punaisena, kännykkäänsä osoitellen:

-"jumalauta yritätkö sinä kuurouttaa ihmiset täällä?!??!"
-"Kuinka niin?"
-"No kännykän mittari näyttää että tuo bändi soi 130dB:n voimakkuudella, se on laitonta!!!"
-"Tuo sun ilmoittamas äänenpaine vastaa liikkeelle lähtevää suihkuhävittäjää metrin päästä. Me keskustellaan, tai ainakin minä keskustelen sulle tässä melko normaalilla äänenvoimakkuudella. Näetkö tässä ristiriidan?"

Ja hifipuolella on ihan samanlainen meininki. Joku mittailee kotonaan uusia subbareita ja osaa sitten elvistellä tohkeissaan, että näistä lähtee 140dB ääntä! No ei varmana lähde.


Millainen kännykkäsofta sitten olisi hyvä äänenvoimakkuuden tarkkaan mittaamiseen ja millainen mittamikki sitten toisi hommaan parannusta? Saako tonnin puhelimella tarkemman tuloksen kuin halpiksella?

No kysymyksen asettelu on lähtökohtaisesti väärin.Se mikki on sähkömekaaninen laite, oli se sitten tonnin desibelimittarissa, tai siinä puhelimessa. Ja jo kympillä saa hyvän ammattilaistason softan siihen luuriin, niin että se ei varsinaisesti ole ongelma. Täysin hyvän mikin saa muutamalla kympillä.
Ongelma on siinä, että se mikki ja se softa pitää kalibroida keskenään. Ei ne vehkeet voi tietää, että kuinka lujaa joku ääni tulee, jos niille ei anneta ensin pohjatietoa. Ei kokkikaan tiedä, paljonko soppaa pitää tehdä, jos se ei tiedä ruokailijoitten määrää.

Käytännössä tämä käy ammattivehkeissä siten, että mikki tungetaan kalibrointilaitteen sisään, joka antaa tietyn signaalitason, johon laite sitten säädetään ja tää säätö pitäis tehdä mielellään noin puolen vuoden välein uusiksi, koska laitteet elää.
Eli se on nykyaikana melkeinpä ihan sama, onko se puhelin tonnin iphone, vai satasten android, jos sitä ei kalibroida. Ja se onkin aika kinkkistä, kun se puhelin ei mahdu sen kalibrointilaitteen sisään. Ja kyllä, myös ulkoiset mikit kännyköihin pitää kalibroida aina laitekohtaisesti.

No mutta eihän se nyt ole niin justiinsa. Kunhan saa suuntaa-antavan lukeman, niin se riittää mulle kyllä.

Mutta kun se on! Pitää ymmärtää, että desibeliasteikko ei ole lineaarinen, vaan logaritminen. Eli yksinkertaistettuna se tarkoittaa sitä, että siinä missä 90dB on jopa vähän hiljainen konserttitilanne, niin 100dB:tä onkin jo kaksi kertaa lujempaa ja 110dB:ssä tuntuu jo että pää räjähtää, 120dB aiheuttaa jo fyysistä kipua ja kuulovaurioita etc...
Ja kun nämä kalibroimattomat kännykkämittarit näyttävät ihan mitä sattuu niin ei, se ei ole suuntaa antavaa, vaan harhaanjohtavaa. 

Ja vaikka ihminen sijottaisikin muutaman satasen rahaa ihka oikeaan ja tehdaskalibroituun desibelimittariin, niin sitä pitää vielä osata käyttääkin. Pitää osata valita oikea painotus, oikeaan tilanteeseen (yleensä se on A.), muuten kukaan ei tiedä mistä puhutaan. Vähän kuin menis kilometrit ja mailit sekaisin.
Ja se pitää sijoittaa oikein: Tarpeeksi kauas pinnoista, ettei ääni vahvistu tai vääristy niistä. Ja sitten sitä tietty pitää myös osata tulkita.Kommentit

Suositut tekstit