Vanha muistelee ja päivittyy tähän päivään

Se oli kutakuinkin vuonna 2001 kun silloinen Stealth Unit-kollektiivimme päätti perustaa internetforumin, jonka kautta olisi helpompi olla keskenämme yhteyksissä junkkabileitä järjestettäessä ja muutenkin höpistä keskenämme kaikenlaista paskaa. Eipä mennyt kauaakaan, kun huomasimme että sama foorumihan mahdollistaa myös asioista tiedottamisen, kaikenlaisen hypettämisen, muiden bilejärjestäjien kanssa kommunikoimisen ja aikataulutuksien sumplimisen.

Noh bileitä tuli ja bileitä meni. Nuorina sitä jaksoi vääntää stadiin isoimmat nimet maailmalta, vuokrattua parhaat venuet tapahtumille, hommattua huipuimmat äänentoistojärjestelmät mestoille ja vielä kasattua koko häppeningit talkoovoimin.
Ja mitäkö kaikesta jäi käteen? No pääasiassa mahtavia muistoja, ystäviä ja jonninverran velkaa :D Eihän me oikeasti tiedetty mistään mitään. Jos me haluttiin dekkien taakse soittamaan Dom & Roland tai kuka starba nyt sattuikin kolahtamaan, niin sehän hankittiin. Jälkeenpäin ihmeteltiin, kun tupa oli täynnä ja kreisibailut menneet hyvin ja silti tuli takkiin. No miksiköhän, kun se starba maksoi kymmeniä tuhansia + lennot ja majoitukset ja... eikä mitään opittu koskaan.
Silti väitän, ettei kukaan stealthpossesta haikaile niiden oppirahojen perään.

Eniveis, se siitä johdannosta. Bileitten järkkäämisestä me ehkä luovuttiin (näillä näkymin)
mutta meille jäi velkojen lisäksi käteen myös stealthunit.net keskustelupalsta, joka oli tässä vaiheessa jo lähtenyt elämään ihan omaa elämäänsä. Käyttäjiä oli (ja on) kosolti, joista osa osallistuu keskusteluun hyvinkin aktiivisesti, mutta pinnan alla luuraa myös suuri joukko lukijoita, jotka avaavat arkkunsa harvakseltaan.

Homma siis alkoi Drum & Bass hörhöjen palstana, mutta nykyään siellä on kyllä enemmänkin kyse samanhenkisten ihmisten höpinöinnistä, jossa ihan oikeasti syntyy paljon hyviä keskusteluja, jotka voivat lähtä rönsyilemään ihan minne sattuu ja tekevätkin lähes poikkeuksetta juuri niin. Aivan kuin keskustelujen kuuluukin.

Tämä johtuu nähdäkseni suurimmaksi osaksi siitä, että poiketen useimmista muista keskustelupalstoista, on Stealth jaettu vain kolmeen osioon: Yleiseen keskusteluun, musiikin tekemiseen keskittyneeseen (jota ylläpitää yllekirjoittaneenne), sekä ostaa/myy-palstaan (ei unohdeta niitä manuaaleja!).

Lisäksi otimme heti kärkeen hyvin anarkistisen linjauksen, olla moderoimatta keskusteluja, vaan olemme jättäneet sen mahdollisimman pitkälle kollektiivisen käyttäjäkunnan harteille ja sehän toimii. Kyllä oma pesä pidetään siistinä. Toki välillä täytyy moderoidakin tahi poistaa joitain topiikkeja, kuten kävi legendarisen "Photoshop Stubb"- threadin joka ylitti kansainvälisen uutiskynnyksenkin! Mutta josta sitten raiskatun kuvan oikeudet omistanut yhtiö veti herneet nenäänsä. Stubilla itsellään riitti kyllä huumorintaju...

Saitin kestävyydestä ja konseptin toimivuudesta kertoo paljon myös se, että paikka on pysynyt lähes täysin muuttumattomana jo yhdeksän vuotta. Ainoat muutokset ovat olleet eri featureiden rikkoontumiset, mistä on toki tullut palautettakin, muttei mitenkään juurikaan. Keep it simple stupid- pohjalta on hyvä ponnistaa. Mutta kaikki päättyy aikanaan, vaan konsanaan ei milloinkaan. Niin tämäkin hyvä. Jätkät on vihdoinkin saaneet koodattua stealth 2.0 version, joka on konepellin alta täysin uusi, mutta ulkokuoreltaan ja sydämeltään mahdollisimman samanlainen ja kas, täydestä tuntuu menevän.

Niin että on sitä jotakin tultu tehtyä oikeinkin. Tästä hyvänä esimerkkinä käynee "kilpailevan" klubitus-forumin pitkäikäisimpiä ja suosituimpia topiikkeja, jossa käsitellään... noh stealthboardin toimimattomuutta :D

Kommentit

Suositut tekstit