Jazmanaut vastaa, kun kysytään

Edellisen postauksen tiimoilta tuli kommenttilooraan kyselyä, joka koskee sen verran teknisluontoista asiaa, ettei tullut mieleenikään että se jotakuta kiinnostaisi. Eikä kyse ole todellakaan lukijoitten aliarvioimisesta, päin vastoin. Minä nyt olen tällainen sisältö-ennen-muotoa tyyppi. Tekniikasta tiedän ja otan selvää vain sen verran kuin se on ammatinharjoituksen kannalta tarpeellista ja pitäydyn ohjenuorissani: "Jos se kuulostaa hyvältä, se on hyvä" Sekä: " Tyhmän kannattaa pitää hommat yksinkertaisina".

Eniveis, kyselkää toki, jos tulee kysymyksiä mieleen. Kyllä minä sitten yritän vastailla parhaani mukaan. Sitä en tosin takaa että asiat siitä yhtään selkenisivät.

Jazmanaut vastaa:

Kerrohan nyt vähän, mitä teet signaalille, lisäät sen bittisyyttä?
Polarisoit sitä?
A/D muunnoksia?
Bändi käytti analogikamoja?

Enpäs kelannut kenenkään kiinnostuneen näinkin teknisistä jutuista, mutta nyt kun pyysit:

Signaali vedettiin analogietuasteiden kautta suoraan protoollsille 16bit/48kHz näytteenottotaajuudella.
Tää on riittävän hyvä signaali mulle lähes kaikkeen. Ehkä klasarikaman ja muun suuren dynamiikan omaavan materiaalin kaipaisin tarkempana.
Bittisyyttä on turha sorkkia erikseen. Plugarit ja softa hoitaa sitten "ylikellotuksen" aina tarpeen mukaan automaagisesti prosesseissaan. Tietty loppumatsku käännetään CD formaattiin 16/44.

Polarisointi termi tarvii vähän lisäselvitystä. Meinataanko sillä audiosignaalin vaiheistusta? Toisaalta esimerkiksi kaistanpäästösuodinhan on yhdenlainen polarisaattori, riippuen tietty siitä onko tuollaista sanaa edes olemassa?

AD/DA muunoksia miksauksessa tarttee nykyaikana aika vähän, kun toi plugari osasto on nykyään niin messevää, ettei kamaa tarvi kierrättää ulkoisen raudan läpi kuin ihan spesiaalitilanteissa. Nykyään on onnistuttu mallintamaan käsittämättömän hyvin sellaisiakin kaaosteoreemia kuin plate-kaiut ja nauha-delayt.

Workspace

Kommentit

  1. Hei, mielenkiintoista, thänks.

    Itse olen ajattelut vaihtaa studiota tänä vuonna. Ja akustiset, jos teen, ainakin äänitän läppärillä tässä vain.
    Sitten masterointi erikseen.

    Kerrotko vielä mikä pöytä, ja mitä "plugareita" plug in -kojeita? siinä sen väylissä on, mikä muuten on väylä- tai siis kaistaleveys ja standardi noissa plug ineissä ja plug outeissa?

    VastaaPoista
  2. Ei täällä ole pyötää täällä johtoäänessä. Emagicin logic controlleri. Ihan in-the-box tietokoneessa mä miksaan nykyisin kaikki projektini nykyään.

    Nyt en kyllä ihan ymmärtänyt tätä plugari-kysymystä. UAD:n neliytimellinen prossukortti tuolla hyrrää ja itse plugareita on useammalta valmistajalta, joita ei jaksa alkaa luetteleen, koskapa niitä on satoja.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit