Kuulokkeiden hetteikössä

Sarjassamme: Kulutaja testaa, on vuorossa päivitystä vanhaan dataan, sekä pelaamiseen soveltuvat headsetit.


Tiedän, että sarjan jatkoa on odotettu, kuin kuuta. Onhan edellisestä aikaa jo seitsemisen vuotta, jolloin metsästin täydellisiä suljettuja kuulokkeita.

Tuolloin hankkimani Sonyt pitivät vuosikausia pintansa, kunnes toisen puolen elementti rupesi särisemään vienosti suurilla voimakkuuksilla, jo kuuden vuoden raskaan käytön jälkeen. Koskapa en ollut siiihen mennessä kohdannut voittajiansa (Järkevässä hintaluokassa), niin tilasin samanlaiset ja mikä parasta, niiden hinnatkin olivat siihen mennessä tippuneet kosolti.

Tuossa talvella, kävin huvikseni hifiliikkeiden tarjontaa läpi livetoimintaan soveltuvista nykykuulokkeista, painottaen taas järjestyksessä: Tasaista ja luonnollista taajuustoistoa, Ulkomaailman eristävyyttä. Herkkyyttä. Rakenteen kestävyyttä. Sekä roudattavuutta.

Kuuntelin varmaan pitkälti toistakymmentä kuuloketta taas lävitte ja lopulta esiin nousivat kahdet ihan ylivertaiset, jotka olivat keskenään niin pirun lähellä toisiaan, että menipä valinta jo tosi vaikeaksi.
Jokatapauksessa hiuksen hienosti mua miellyttivät eniten kuulokkeet jonka valmistajan en edes tiennyt tekevän kuulokkeita: NAD visio HP50
Vaikka soundi on tarkka ja liioittelematon, tulee näillä sama fiilis, kuin kuuntelis huippuunsa viritettyä festari PA:ta. (Suosittelen muuten ottamaan joskus lempilevyt mukaan ja mennä vaikka Ruisrockin päälavalle, aamutuimaan koeponnistamaan esim. D&B:n linearray setti. Siinä on vähän hifin mallia.)  
Ne toiset parhaat, olivat Focal Spirit Pro:t

Pinnan alle jäivät kuplimaan mm. Beyerin Custom one Pro Plussat, joissa oli semmonen porttikikotin, jolla sai säädeltyä niitten avoimmuutta, mutta joka käytännössä kuulosti hyvältä vain yhdessä asennossa. Lisäksi ne on isot.
Yllättävän hyvin pintansa pitivät myös vanhat kunnon Senkun HD-25, sotaratsut.

No se niistä ammattipeleistä. Entäpäs ne vapaa-ajan pelit?


Olen kaivannu Pleikka neloselle FPS:iin sellaista headsettiä, joka olis kohtuuhyvä päässä ja mikä tärkeintä, soundais hyvältä ja tasapainoiselta myös musan kanssa. (en ole ikinä tajunnut sitä, miksi musalle, leffoille ja peleille pitäis olla eri systeemit???) 
Netissä on mielipiteitä kuin peräreikiä, enkä uskonut ketään. Varsinkin kun se keskustelu tuntui olevan sillä tasolla, että mun luurit on parhaimmat ja sun luurit on paskimmat...IDIOOTTIIIIH!!!!

Ja langattomuushan ei ole mulle se juttu, kun luurit saa kiinni PS4 ohjaimeen. 
Onpahan yksi asia vähemmän ladattavana ja vikaan mentävänä.

Ratkaisin homman sillä, että menin Pirkkalan verkkokauppaan, jossa on aivan erinomainen valikoima luureja testattavana. Panin puhelimestani soundchecklistan soimaan ja kuuntelin lävitte toistakymmentä headsettiä. Aika nopeesti selvis, ettei hinta korreloi laadun kanssa millään tavalla. Yhden jos toisenkin valmistajan parin huntin luurit kuulostivat ihan hirveiltä. Ne voitti soundissa Sennheiserin parinkympin  skyperimpulatkin. Oikeastaan vain kolme mallia oli musalla, ns. "kartalla" eli öbaut tasapainoisen kuuloiset. Parhaat olivat reilun parin huntin Sennheiserit, (Mikä ei ollut varsinaisesti yllättävää)

Toisiksi tasapainosin soundi oli yllättäen siellä alimmassa hintaluokassa, nimittäin neljänkympin Creativen Infernot olivat soundiltaan aivan mainiot. Toki basso on vähän kohollaan, yleissoundi pehmeän puoleinen, eikä erottelu ja säröarvot ole sitä korkeinta tasoa, mutta tässä seurassa nämä loistivat komeasti! Näitä käyttää ihan mukiinmenevästi ns. oikeinakin kuulokkeina, semminkin kun mikrofonin saa näppärästi irti tarvittaessa. Luurit
Ei ollut vaikea valinta. 

Ihan älytöntä miten luokattoman paskan kuuloisista peliluureista revitään naurettavia hintoja. Eikä noi eri valmistajien mallit ollu edes mitenkään linjassa, että soundi paranis halvimmasta kalliimpaan. Ei toudellakaan. 

USB luureja en tietenkään voinut testata, kun ei semmoista saa puhelimeen kiinni, mutta en jotenkin pidättäis hengitystä niittenkään osalta. Saman oloista teknologiaahan niissä tuntuis olevan. 

Niin ja jos joku elvistelee kalliilla true surround kuulokkeillaan, joissa on monia elementtejä ympäri korvia, niin biach please! Korvakupin etäisyydet on niin pienet, ettei niin ole fyysisesti mahdollista saavuttaa surroundia. Niissä luultavasti generoidaan se surround keinotekoisesti, ihan samalla tavalla, kuin stereoluureihinkin.

Sanalla sanoen: Testaa itse ennen kuin ostat. Ja muista, että vaikka megabassboostturbo-luureissa voikin olo tuntua miehekkäältä hetken, niin se jumalaton botnekorostus luultavasti aiheuttaa sen, ettet kuule kun hiivin selustaasi.

Kommentit

Suositut tekstit