TV-Shopping

Meidän vanha ja luotettu televisiomme tuli vanhuudenhöperöksi.
Luuli toisinaan olevansa laajakuvatelkkari, joten paloturvallisuuteen
vedoten päädyimme vaihtamaan uudempaan.
Alussa tuntui, että television hankinnassa olisi käännyttävä antiikkiliikkeiden
puoleen. Halusimme nimittäin nimen omaan kuvaputkitöllön, koskapa:
a.)Tekniikka on hyväksi havaittu ja kuva nyt vaan on parempi, kuin plasmoissa etc.
lituskoissa.
b.)Littu TV:t on ihan järkyttävän hintaisia
c.) Tilaa töllölle löytyy, kuvaputkesta huolimatta.

Kaupoissa sitten moiset perustelut naurattivat puolin ja toisin.

- "pitäis saada uus telkkari"
- "No tässähän näit plasmoja olis. riittäiskö tollanen 1000 tuumanen. Erikoistarjous. Vain miljardin. Näkyy kuule lätkä!"
-"No lähinnä kuvaputkellista olisin ajatellu."
-"No sehän on kyllä niin vanhaa ja surkeaa poistotekniikkaa et vähän on hiinä ja hiinä. Kattotaan varastosta... juu koneen mukaan meillä olis jäljellä tällanen 32 tuumanen. 100hertsinen laajakuvatelkku 760€"
-" Aika kallis."
-"No jos sä haluut jotain halpaa pilipalimeininkiä, niin kantsii mennä markettiin "
-"Niin ku pienempikin riittäis ja 50hertsinen, niinkuin normi teeveelähetyksetkin ja justhan sä puhuit jotain vanhasta poistettavasta tekniikasta..."
-"Marketistasaahalpaajoseilaatukelpaaruokatuntikinalkaa..."

Päädyin sitten giganttiin, josta sain havalla hyvän perus hilipsin. Suosittelen muuten
ko. paikassa täsmäisku-tyyppistä strategiaa. Ihan kauhee teknolabyrintti.

Niin ja se roudaus. Tilasin tilataksin nimelleni kovaselta, jonka luvattiin tulevan minuutissa.
Kauppias oli käsittänyt puheeni taksilla roudaamisesta niin, että hänkin oli tilannut taksin, taksikeskuksesta.

Viiden minuutin sateessa venailun jälkeen viereen kaartaa kovasen perus mersu, jonka kuski kysyy, olenko tilannut taksin Teemu nimellä. En ollut.
Kymmenen minutin päästä kovasesta soitetaan, että siinä edessä odottaa mersu, missä olen? Ilmoitin että se on Teemu nimelle, eikä tilataksi lain. Ei mahu kyytiin.
Lupaavat tilataksin vartissa. Noin parinkymmenen yksikön jälkeen tilataksi vihdoin saapuu ja hyppään laatikoineni sisään.
Tästä parinkymmenen minutin päästä kotona, jo roudattuani soi puhelin, jossa vittuuntuneen kuuloinen taksiyrittäjä tivaa olinpaikkaani. Kerron taksin jo minut toimittaneen kotiini. Tästäkös kuski innostuu möykkäämään, että jos tilataan, niin sitten pidetään kanssa tilauksista kiinni. Tukin hänen turpansa parilla tilannetta selvittävällä
faktalla ja tarkentavalla kysymyksellä ja saan luurin korvaani.

Loppujen lopuksi olen oikein tyytyväinen töllöön. Hyvin näkyy idolsit.
Kissatkin saivat osansa.

Ps: Vuokrataan yksiö opiskelijalle jugend linnasta Helsingin hakaniemessä.

Kommentit

 1. En kyllä nyt ihan ymmärtänyt tuota plasma/lcd-vastaisuutta, kun kyseessä on kuitenkin vähemmän sähköä vievää ja paloturvallisempaa tekniikkaa. Tai kuvaputkessa kannattaa myös siihen 100Hz:iin panostaa ihan silmien väsymisen estämiseksi. Mutta hyvä, että sopiva telkkari kuitenkin löytyi :)

  VastaaPoista
 2. No se 32" Philipsi makso 400€

  Ja littuvastaisuus tulee siitä, että miksi ostaa kolme, neljäkertaa kalliimpaa tekniikkaa, varsinkin kun se on laadullisesti huonompaa?
  Enkä olisi ihan saletti, että esim plasmatelkkareiden valmistus olisi sen ekologisempaa, kuin muissakaan ja sähkön kulutuksista en tiedä littuista mitään. Mutta sen tiedän, että tämä uusi vie ympäri vuoden päälläpidettynä noin 140kwh. Mikä ei ole paljon.

  Niin ja miksi koodata 50 hertsistä kuvaa satahertsiseksi? Siinä on silti vaan se sama kuvamäärä. Häiriöt vaan lisääntyy.

  Sen vielä myönnän, että jos rikas mies mä oisin. Niin joku Sonyn Bravia (tai tykki) olis varmaan lähteny mukaan, mut ku en oo.

  VastaaPoista
 3. Niin siis tuo 100hz:n ideahan on vain tiuhentaa viivapiirron taajutta, jolloin kuvasta saadaan silmiä rasittava vilkkuminen pois (Juu ei sitä paljain silmin huomaa, paitsi juurikin siitä, että pitkään jos katselee, niin silmät todellakin väsyvät). Itse kärsin aiemmin keskimäärin 2 kertaa viikossa migreenikohtauksista, kunnes vaihdoin littuun, jolloin päänsäryt vähenivät, eikä ne harventuneet säryt enää tuntuneet lähtevän silmistä.

  Ja siinä missä kuvaputki kuluttaa normaalisti sen 120-160kWh, vastaavankokoinen LCD-laite vie noin 50-70kWh. Valmistusprosessin ekologisuudesta en tiedä. Ainakin kuoriin menee vähemmän muovia :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit